ANRI DE TULUZ-LOTREK

anri de tuluz lotrek

Grof, alkoholičar, kepec, neprilagodjen, ali nadasve vrsan umetnik. Svi ti opisi smešteni su u figuru gospodina o kome će danas biti reči. Anri de Tuluz-Lotrek.

Rodjen je kao sin grofa Alfonsa i grofice Adele de Tuluz-Lotrek 1864. godine. Njegovi roditelji bili su rodjaci – brat i sestra od tetke, a venčali su se kako bi sačuvali čistu aristokratsku krv i bogatstvo u porodici.

Sa 14 godina slama levu nogu, a godinu dana kasnije i desnu. Više puta su ga operisali, lomili mu kosti u nogama ne bi li pokušali da ga izleče, ali svi ti poduhvati nisu bili uspešni. Uspeo je da stane na noge i hoda pomoću štapa, ali noge mu više nisu rasle. Bio je visok 1,5 metar, zbog čega su ga često izvrgavali ruglu i nazivali kepecom.

Njegovi roditelji (naročito otac) nisu bili za to da Anri postane umetnik, jer bi time narušavao ugled gorfovske porodice. Ipak, uprkos njihovom protivljenju, postaje jedan od najznačajnihih slikara u Parizu. Kako bi smanjio bolove u nogama, sve više konzumira alkohol. Prvodi dane u javnim kućama i barovima. Dosta vremena provodio je i u čuvenom Mulen Ružu, za koji je naslikao plakat koji će ovo mesto učiniti svetski poznatim.

KNJIGA

knjiga mulen ruz

Anri de Tuluz-Lotrek inspirisao je Pjer La Mira da napiše knjigu Mulen Ruž, u kojoj je opiso život ovog neobičnog umetnika, od rođenja pa sve do smrti. Akcenat je stavljen na dane koje je Lotrek provdio u Mulen Ružu. Osim njega, kroz ovaj roman provlače se i drugi umetnici koji su živeli i stvarali u to vreme.

ANRI DE TULUZ-LOTREK NA FILMU

film mulen ruz

Godine 1952. glumac Hose Ferer našao se u ulozi Anrija de Tuluza – Lotreka. Film Moulen Rouge je snimljen na osnovu gore pomenute knjige. Interesantno je da je reditelj Džon Hjuston bio dobro upoznat sa životom Anrija, ali za snimanje ovog ostvarenja vodio se pričama iz knjige, iako se mnoge zapravo nisu ni desile. Izostavljeni su njegovi boravci u duševnim bolnicama i psihički problemi, a pominju se ljubavne afere kojih u suštini nije ni bilo. Hjuston je akcenat stavio na umetnost ovog gospodina, pa je film uradjen u stilu Lotrekovih slika.


Pročitaj i druge tekstove iz oblasti umetnosti:

HILMA AF KLINT: APSTRAKTNO SLIKARSTVO IZ ŽENSOKG UGLA

U momentu kada je apstraktno slikarstvo nastajalo sa sigurnošću se moglo tvrditi da su njegove korene postavili umetnici poput Kandinskog i Mondrijana. Čak postoji i priča da je prva apstarkna slika iz 1911. godine, čiji je autor Vasilije Kandinski, izgubljena negde u Rusiji za vreme njegove selidbe u Nemačku 1921. godine. Medjutim, medju svim tim džentlmenima, stvarala je i jedna dama koja je svoju prvu apstraktnu sliku naslikala 1906. godine. Njeno ime je Hilma af Klint, a rodjena je 1862. godine u Švedskoj.

EDVARD MAJBRIDŽ I NASTANAK POKRETNIH SLIKA

Edvard Majbridž je po svakom osnovu veoma upečatljiva i intrigantna ličnost.  Počnimo od njegovog imena. Svoje prvobitno ime Edvard Džejms Mageridž (Edward James Muggeridge) promenio je zbog kralja Edvarda u Edvard Majgridž, a nakon preseljenja u SAD preimenovao ga je ponovo, u Majbridž (Eadweard Muygridge).

Leave a Reply

*