ERIK ROMER: ŠEST MORALNIH PRIČA

Erik Romer je jedan od najznačajnijih francuskih reditelja. Jedan od pionira Novog talasa u Francuskoj. Međutim, iako je njegova uloga u filmskom svetu značajna, stekla sam utisak da se kod nas o njemu ne piše/priča dovoljno.

Ime Erik Romer na ovom blogu nije strano. Naročito je bio prisutan tokom leta, a predlažem vam da bacite pogled na tekst Erik Romer i lekcije o letu, u kome sa vama delim sve (ili većinu) životne lekcije kojima su me njegovi filmovi naučili o ovom godišnjem dobu.

Gospodin Romer je filmove koje je snimao kategorisao u celine, a prva je bila upravo Šest moralnih priča. Ovaj filmski ciklus snimljen je u periodu od 1963. do 1972. godine.

Šest moralnih priča

Filmovi u okviru ovog ciklusa bave se uglavnom muško-ženskim odnosima, ali na veoma specifičan način. Glavni pokretač radnje svih njegovih filmova su dugi razgovori, bez previše akcije. Romer je jedan od onih reditelja koje više interesuje psiha likova, nego šta oni zapravo rade.

Prva tri filma u okviru ovog ciklusa su crno-bela, a druga tri u boji. Krenimo od Devojka iz pekare. U 20-ak minuta, koliko ovaj film traje, pratimo priču mladog momka koji se zaljubljuje u ženu koju je ugledao na ulici. Svakoga dana pojavljuje se u toj ulici ne bi li stupio u kontakt sa njom. U blizini nalazi se jedna pekara u koju svraća i zbližava se sa mladom radnicom iz pekare. Razmišlja o obe devojke i do kraja filma drži nas u neizvesnosti koju će odabrati.

Sledeći film je Suzanina karijera, koji traje nešto manje od sat vremena. Ponovo ljubavni trougao i dileme mladih ljudi. Ostala četiri filma su dugometražna, uključuju i razgovore o religiji (Moja noć kod Maudi), opsednutost starijeg čoveka mladom devojkom (Suzanino koleno), izbor između porodice na jednoj i romanse sa drugom ženom na drugoj strani (Ljubav posle podne).

Preporučujem vam da ih gledate redom, kako su snimani, a lista izgleda ovako:

1. THE BAKERY GIRL FROM MONCEAU, 1963.

2. SUZANNE’S CAREER, 1963.

3. MY NIGHT AT MAUD’S, 1969.

4. LA COLLECTIONNEUSE, 1967.

5. CLAIRE’S KNEE, 1970.

6. LOVE IN THE AFTERNOON, 1972.

Leave a Reply

*