FILMSKI MARATON: LETO U GRADU

Protekle dve letnje sezone lutali smo po evropskim obalama, u potrazi za mirnim mestašcima, savršenim za beg od gradske gužve i svakodnevnice. Ove godine se zadržavamo na, što bi rekli, vrelom asfaltu i virimo u sasvim (ne)obične situacije naših filmskih junaka.

Leto u gradu ne mora nužno biti dosadno i monotono, zar ne?

1. Malena (2000)

Počinjemo italijanskom ratnom dramom, sa lepom Monikom Beluči u glavnoj ulozi.

Malena je prelepa žena, ali ne previše srećna, jer joj se muž nalazi na frontu. Celu situaciju dodatno joj otežavaju meštani, koji joj rade iza leđa i šire tračeve o njoj. Cela njena priča u filmu ispričana je iz ugla trinaestogodišnjeg dečaka Renata, koji je zaljubljen u nju i pati zbog svih poniženja kroz koja Malena prolazi.

2. DO THE RIGHT THING (1989)

Iz Italije se selimo u Bruklin, gde pratimo život junaka tokom najtoplijih dana u godini. Kroz film Učini oravu stvar provlače se razlike (socijalne, starosne, rasne) među ljudima. Osim što će vas u par navrata nasmejati, biće situacija kada ćete se zapitati o pojedinim životnim stavovima.

3. THE SEVEN YEAR ITCH (1955)

Ostajemo u Americi, samo što je ovog puta naša lokacija Menhetn.

Ričard je svoju ženu i decu ispratio na odmor van grada i istog dana naleteo na novu, prelepu susetku. Iako pokušava da je osvoji, iz glave mu ne izbija mogućnost da njegova žena sazna za afreu. U pojedinim momentima se ponaša veoma paranoično, a lepa plavuša mu dodatno stvara zbrku insistirajući da noć provede kod njega, jer je u njenom stanu suviše toplo da bi zaspala.

4. MUJERES EN EL BORDE DE UN ATAQUE DE NERVIOS (1988)

Sada ćemo zaviriti u Španiju i upoznati naše junake koje nam Almodovar predstavlja.

Pepu je ostavio ljubavnik bez reči i ona očajna pokušava na sve načine da stupi sa njim u kontakt. Dok pokušava da ga pronađe i saopšti mu da je u drugom stanju, u njenom stanu stvara se gužva koju čine veoma interesntni ljudi.

Neobične situacije i netipični likovi čine film Žene na ivici nervnog sloma jednim od mojih omiljenih filmova Pedra Almodovara.

5. BREAKING AWAY (1979)

Radnja ovog filma smeštena je u Blumington, Indiana. U centru priče nalaze se četiri momka. Oni nisu zadovoljni svojim životima, ne vide svetlu budućnost, jer se osećaju zarobljenim u gradu u kome se svake godine pojavljuje nova generacija studenata iz imućnih porodica sa svim mogućnostima za uspeh.

Malo rivalstva, romantičnih momenata i sportskih nadmetanja tokom toplih dana, dovoljni su razlozi dafilm Četiri mangupa smestim na ovogodišnju filmsku letnju listu.

Ukoliko ipak želite da osetite leto u njegovom punom sjaju, predlažem vam da bacite pogled na tekstvove Evropsko leto 1 i Evropsko leto 2.

Leave a Reply

*