FILMSKI MARATON: NEOBIČNE LJUBAVNE PRIČE

Klasične ljubavne priče, romantične filmove sa srećnim krajem izostavljam ove godine sa liste filmova posvećenih čuvenom 14. februaru. Ovaj “mesec ljubavi” iskoristite da osmislite svoj filmski program, bio on romantičian ili ne.

neobične ljubavne priče

Lista koju ću u ovom tekstu podeliti sa vama je nešto između. Svaki film sadrži taj momenat ljubavi, ali kakve ljubavi? Nemoguće, neobične, iracionalne?

ONA (2013)

Radnja ovog filma odvija se 2025. godine, a u pitanju je ljubavna priča između muškarca Teodora i operativnog sistema koji ima ženski glas. Teodor zarađuje za život pišući romantična ljubavna pisma po narudžbini. Nakon što raskine dugogodišnju vezu, okreće se ispitivanju operativnog sistema – Samanti, koji ga je zaintrigirao. U početku, Samanta i Teodor su bili samo prijateljii, međutim, njihov odnos se vremenom produbio u ljubavnu vezu.. Na kraju se ipak ispostavilo da ljubav između čoveka i operativnog sistema nije moguća.

KUVAR, LOPOV, NJEGOVA ŽENA I NJEN LJUBAVNIK (1989)

Hrana, nasilje i seks su glavni elementi ovog neobičnog filmskog klasika. Naime, surovi vođa bande, svakog dana sa svojom suprugom i saradnicima jede u elitnom francuskom restoranu. Džordžini ovakav način života postaje dosadan i zaljubljuje se prodavca knjiga, koga je primetila prilikom jedne posete restoranu. Njih dvoje se upuštaju u ljubavnu vezu, skrivajući se od njenog supruga i njegove bande. Njihova tajna je na kraju ipak otkrvena, zbog čega će Džordžin ljubavnik biti ubijen.

Scene ubistava, sa dodacima kanibalizna, ovaj film u nekim momentima čine prilično mučnim za gledanje.

KOŽA U KOJOJ ŽIVIM (2011)

Nakon što mu je supruga stradala u požaru prilikom saobraćajne nesreće, estetski hirurg dr Robert Ledgard pronalazi načine kako da joj presadi novu kožu. Njegova istraživanja trajala su dvanaest godina. Stvorio je kožu osetljivu na dodir, ali i otpornu na sve spoljašnje i unutrašnje agresije kojima je koža izložena. Njegova žena nije preživela suočavanje sa ogledalom nakon nesreće. Oduzela je sebu život bacivši se kroz prozor njihove vile. U tom momentu, njihova ćerka se igrala u dvorištu i prisustvovala je ovom događaju, što je uticalo na njeno pisihičko stanje. Nakon što Robert ostane i bez ćerke, pronalazi svog zamorca na kome će testirati svoj pronalazak. Glavni protagonisti ovog filma su upravo doktor i njegov zamorac. Njihov odnos sa peripetijama i preokretima, na koje nas je Almodovar navikao gotovo svm svojim filmovima, ovaj film čini prilično neobičnim.

JASTOG (2016)

Još jedna priča prožeta elementima fantazije. Radnja ovog filma počinje u Hotelu, gde su smešteni svi samci. Oni su, prema zakonu Grada, obavezni da u Hotelu pronađu odgovarajućeg partnera u roku od 45 dana. Ukoliko ne uspeju u toj misiji, bivaju pretvoreni u životinju po izboru, nakon čega ih puštaju u Šumu. Dejvid, koji je smešten u Hotel, očajan svojom situacijom beži u Šumu, gde nailazi na Usamljene. Njihov zakon odlazi u drugu krajnost – svi pripadnici ove skupine ne smeju biti zaljubljeni niti u vezi. Nakon što se Dejvid zaljubi u jednu pripadnicu Usamljenih i stupi sa njom u vezu, ona biva kažnjena tako što će je oslepeti. Nakon tog događaja, njih dvoje nalaze način da pobegnu iz Šume, a film se završava njegovim potezom da, iz ljubavi prema svojoj izabranici, sebi oduzme vid.

LUTKA (1987)

Za kraj, hajde da ove ljubavne priče zaokružimo nečim malo laganijim.. Džonatan je umetnik koji nikako ne može da pronađe stalan posao, upravo zbog te svoje umetničke crte. Naime, iako radi sasvim obične poslove, on je veoma spor, jer svemu pristupa sa umetničke strane. Njegovim poslodavcima to ne odgovara, jer je brzina i praktičnost ono što se od njega zahteva. Tako je i jednom prilikom, sklapajući lutku za izlog, dane proveo nad svojim projektom. Iako je napravio savršenu lutku, koja ima gotovo ljudski oblik, Džonatan dobija otkaz jer je, umesto nekoliko lutki dnevno, on za nekoliko dana sklopio samo tu jednu lutku. Međutim, sudbina ga odvodi u robnu kuću gde je njegovo remek-delo izloženo. Kako je i ovde reč o neobičnoj ljubavnoj priči, u jednom momentu lutka oživi, ali to može videti samo Džonatan. Za sve ostale, on je samo uvrnuti dizajner izloga.

Koje neobične ljubavne priče biste dodali na ovu listu? Ukliko biste ipak nešto klasičniju romantičnu komediju za opuštanje, tu je, na primer Vudijev film Hana i njene sestre.

2 Comments

  1. Jastoga sam pokusala da gledam pre i definitivno nije za moj stomak 🙂 a rekla bih da cu i ovog kuvara lopova preskociti 😄
    Ja bih ameliju pulen dodala 😍

  2. Upravo sam sa ove liste gledala Kuvar, lopov, njegova zena i njen ljubavnik i skroz se slazem da su neki delovi prilicno mucni za vledanje 🤢

Leave a Reply

*