FILMSKO PUTOVANJE: PARIZ

Iako trenutno vlada karantinski vikend, možemo pronaći način da otputujemo negde. Bar u mislima. Pariz? Može. Saputnik na ovom putovanju biće mi film. Stari, novi, crno-beli… Sve dolazi u obzir.

Amerikanac u Parizu (1951)

Priča o siromašnom slikaru koji prodaje svoje umetničke slike sa motivima Pariza, a njegova virtuelna galerija nalazi se na ulicama ove prestonice. Život mu se menja kada upozna bogatu ženu, zainteresovanu za njegove slike (ali i njega). Međutim, situacija se komplikuje kada se on zaljubi u drugu devojku. Umetnost, ljubavne priče, uz poneko slomljeno srce i divni kadrovi Pariza.

Do poslednjeg daha (1960)

Sledeći na našem filmskom repertoaru je filmski klasik i prvi dugometražni film Žan-Lika Godara, Do poslednjeg daha. Mišel je kriminalac, koji se nakon krađe automobila i ubistva policjca nalazi u bekstvu. Utočište je pronašao u stanu svoje devojke, Patrisije, kojoj nije rekao da se krije i da mu je njen stan sklonište. Nakon što je saznala zanjegove prestupe i prijavila ga policiji, njihova ljubavna priča se završava, ali bes srećnog kraja.

Čudesna sudbina Amelije Pulen (2001)

Za bajkoviti doživljaj Pariza zadužena je Amelija. U želji da usreći ljude oko sebe, ova neobična devojka na čudne načine kroji njihove priče i usmerava ih na srećnu stranu života. U svemu tome, ona je zaboravila na sebe i svoje želje. Međutim, kada se zaljubi u tajanstvenog malidća koji sakuplja iscepane fotografije sa automata, Amelija odlučuje da mu se približi. Ali, kako ona nije obična devojka, ni njeno udvaranje neće biti obično.

Modernisti (1988)

Film koji će vas prošetati kroz Pariz 1920-ih. Ponovo na repertoaru priča siromašnog slikara i njegovo upuštanje u, recimo, zabranjenu vezu.

Smešno lice (1957)

Još jedan mjuzikl. Ovoga puta, vodiči kroz Pariz su Odri Hepbern, u čijim će modnim kombinacijama uživati ženski deo publike i Stenli Donen, šarmer zbog koga se ova komedija svrstava u ljubavne klasike.

Pariz, s ljubavlju (2006)

Omnibus sastavljen od različitih, neobičnih ljubavnih priča. Interesantan je podatak da je na ovom filmu radilo dvadeset reditelja, a kroz priče uživaćete i u interesantnim kadrovima Pariza.

Sanjari (2003)

Ova filmska drama prati neobičan ljubavni trougao – brata i sestru, zaljubljenike u film, koji upoznaju Metjua, američkog studenta koji će im se pridružiti. Radnja se odvija na kraju 60-ih godina, tokom studentskih demonstracija u Parizu.

Ponoć u Parizu (2011)

Ni Vudi Alen nije ostao imun na ovaj grad. Iako počinje veoma obično, prateći porodicu koja zbog posla dolazi u Pariz, ova filmska priča dobija drugačiji tok kada Oven Vilson u ponoć, na praznim ulicama Pariza ugleda grupu ljudi u automobilu iz 1920-ih i pridruži im se. Odjednom se zatiče u društvu Dalija, Hemingveja, Pikasa i drugih umetnika koji su stvarali u prošlosti. Ova putovanja ponavlja svako veče kad otkuca ponoć i pojave se čudesna kola sa veselom družinom. Iako su prilično interesantna, ova putovanja ga sve više udaljavaju od porodice i realnog života.

Leave a Reply

*