HILMA AF KLINT: APSTRAKTNO SLIKARSTVO IZ ŽENSOKG UGLA

U momentu kada je apstraktno slikarstvo nastajalo sa sigurnošću se moglo tvrditi da su njegove korene postavili umetnici poput Kandinskog i Mondrijana. Čak postoji i priča da je prva apstarkna slika iz 1911. godine, čiji je autor Vasilije Kandinski, izgubljena negde u Rusiji za vreme njegove selidbe u Nemačku 1921. godine. Medjutim, medju svim tim džentlmenima, stvarala je i jedna dama koja je svoju prvu apstraktnu sliku naslikala 1906. godine. Njeno ime je Hilma af Klint, a rodjena je 1862. godine u Švedskoj.

hilma af klint portret
Hilma af Klint, portret (1901)

Iako su Hilmine apstraktne slike nastale pre slika pmenutih umetnika, postoji objašnjenje zašto se ona nigde nije navodila kao začetnik ovog umetničkog pravca. Verovala je da njenu umetnost šira javnost tog vremena neće razumeti i donela odluku da se radovi otkriju tek dvadeset godina nakon njene smrti.  

Rodjena je kao četvrto dete u uglednoj švedskoj porodici. Leta su provodili na porodičnom imanju Hanmora na ostrvu Adelso. Time je Hilma rano osetila povezanost za prirodu. Osim ljubavi prema botanici, doro joj je išla i matematika, ali kako je njen talenat za vizuelnu umetnost bio prilično zapažen, preselili su se u Stokholm, gde je upisala Akademiju lepih umetnosti. Izmedju 1882. i 1887. posvetila se učenju i slikanju pretežno pejzaža i portreta.

Hilma je diplomirala prilično uspešno, kao stipendiju su joj dodelili atelje u Zgradi Ateljea. Zgrada pripada Akademiji lepih umetnost, a nalazi se u Stokholmu koji je tada bio glavno kulturno središte u Švedskoj. Godine 1880. umrla joj je mladja sestra i od tog trenutka okreće se interesovanjima za spiritualizam i okultizam.  Pripadala je grupi Pet, koju je osnovala sa još četiri umetnice. Povezala su ih ista interesovanja i zajedno su organizovale duhovne susrete i seanse. U tom periodu počela je da se interesuje za apstraktnu umetnost.

Kroz svoje slike bavila se odnosima izmedju duhovnog i materijalnog, dobra i zla, odnosima izmedju muškaraca i žena.. Sačuvano je preko 150 svezaka sa crtežima i zapisama i više od 1000 slika.

Iako je imala ideju da se radovi prikažu dve decenije posle njene smrti, Hilma af Klint je postala priznata umetnica tek 80-iih godina 20. veka.

……….

VIVIJAN MAJER: UMETNOST OTKRIVENA NA AUKCIJI

Sve se desilo kao na filmu. Džon Maluf (John Maloof) na aukciji je za 380 dolara kupio kutiju punu nerazvijenih fotografskih negativa.
Sve što je znao o kupljenoj kutiji – pripadala je ženi po imenu Vivijan Majer.

Leave a Reply

*