JUTRO I JUTARNJE NAVIKE

jutanje navike

Ne mogu da izdvojim omiljeni deo dana. Volim jutarnji mir, popodnevne aktivnosti, večernju tišinu… Sve to ima svoju draž i trudim se da svaki deo dana iskoristim na najbolji način. To mi ne polazi uvek za rukom, tu je Marfi da nas nauči da ne mora sve biti onako kako smo zamislili. Ipak, kako god da se dan odvija, čini mi se da, ako sam se probudila dobre volje i provela koliko-toliko mirno jutro, svaku prepreku u toku dana lakše prevazilazim. U tome mi značajno pomažu jutarnje navike i obaveze koje sebi zadajem.

Početak je godine, ukoliko niste, ovo je idealan period da u svoju bucket listu za 2021. dopišete neke sitne rituale kojih ćete probati da se pridržavate i koji će vam znatno olakšati (i ulepšati) svakodnevnicu.

jutrouz knjigu

Da li vi imate neke jutarnje navike?

Silvija Plat se budila u 5 ujutru kako bi pisala, jer je tada bila najproduktivnija. Još jedan u nizu ranoranilaca bio je i Hemingvej, a jutarnjem klubu pripadao je i španski slikar Miro, koji je ustajao svaki dan u šest ujutru. Nakon doručka, Miro je odlazio za svoj štafelaj i slikao sve do večernjih sati. Endi Vorhol je odmah po buđenju telefonirao svom prijatelju, Patu, i prepričavao mu događaje od prethodnog dana. Salvador Dali se svakog jutra budio srećan jer je on Salvador Dali. Dakle, svi imamo neke male jutarnje ritualne, zar ne?

U savremenom društvu, kada je stres jedan od najvećih čovekovih neprijatelja, svakodnevno se objavljuju različita istraživanja o uzrocima, posledicama, ali i brobi protiv ovog neprijatelja, a dosta njih zasniva se i na što produktivnijim jutarnjim navikama. Međutim, ljudi se razlikuju i ne postoji šablon koji bi trebalo da sledimo. Važno je da sami ustanovimo svoje navike i da jutro provedemo onako kako nam je najprijatnije.

jutarnje navike

(fotografije: Unsplash, Pixels)

* Smejte se koliko god možete. Nije važno da li vaše kikotanje zvuči glupo, ako vam zubi nisu savršeni ni ako se niko drugi ne smeje.

Brižit Bardo

Leave a Reply

*