Knjige koje ćete pročitati u jednom dahu

knjige za citanje

Knjige koje ćete rado svrstati u svoju vikend literaturu!

knjige za vikend

Koliko puta ste pomislili Voleo/la bih da imam više vremena za čitanje? Znam, znam… sva ta jurnjava i obaveze tokom dana neretko nam ostavljaju malo vremena za čitanje. Ali, vikendi su tu da se ulenjimo, zar ne? Ukoliko nemate ideju, a želeli biste nešto da pročitate, onako, na brzaka, imam za vas pet sjajnih knjiga koje ćete pročitati u jednom dahu!

PRODAVAČICA, Sajaka Murata

knjiga prodavacica

Prodavačica je knjiga o životu tridesetšestogodišnje Keiko, koja od svoje osamnaeste godine radi u mini-marketu. Kako su se njene prijateljice ostavrile kao supruge ili poslovne žene, Keiko je sve više izložena pritiscima da se uda, osnuje porodicu i nađe bolje radno mesto. Kako bi se uklopila u sredinu, ona odlučuje da u svoj mali stan primi muškarca i time ućutka sve one koji je zamaraju pričama o braku i deci. Ovaj neobičan potez pokrenuće je na neke životne promene, ali i razmišljanje šta je zapravo čini srećnom.

SPAVAČI, Žak Sebastijan

knjiga spavaci

Spavači je prva u nizu knjiga koje je Žak Sebastijan napisao. Prvi put je objavljena 1967. godine, a u njoj je opisan život Žaka Sebastijana u jednom starom stanu, koji su posećivali različiti pisci, slikari, pevači… Knjiga koja će vas kroz svojih 100-ak strana prošetati starim Beogradom i poznatim boemima prošlog veka.

Kabanica, Nikolaj Vasiljevič Gogolj

kabanica

Iako je Kabanica zapravo pripovetka, ipak sam odlučila da je ubacim među ove knjižice. Centralni lik ove priče je činovnik Akakije Akakijevič. Živeo je veoma povučeno, uživajući u svom poslu. Njegov život se menja kada shvata da mora sašiti novu kabanicu, ali ne zna kako da je plati.

Arzamas, Ivana Dimić

arzamas knjige

Ovo je priča o odnosu majke i ćerke. Majka je često tvrdoglava, nedokazana, misli da ona sve najbolje zna. Ćerka pokušava da je ubedi da postoji i druga strana, da ima drugo rešenje i da, bez obzira na njene godine, nije uvek njeno mišljenje jedino ispravno. Takođe, majka ne prihvata da je njena demencija uzela maha i da sada ima osamdeset godina. Dijalozi između majke i ćerke su duhoviti, u nekim momentima vas mogu rastužiti, ali i navesti na razmišljanje o odnosima koje imamo sa svojim roditeljima.  

Šta znači Arzamas? Pitanje koje sam sebi postavila tek nakon čitanja knjige, a ukoliko ni vi niste obavešteni, evo odgovora: Arzamas je grad u Rusiji koji je Staljin napravio naučnicima za konstrukciju atomske bombe. Autorka je odabrala ovaj naziv po knjizi Viktora Školovskog, Energija zablude. Ukratko, Školovski je zapisao da su sreća i smrt arzamski užas, a u knjizi je ćerka ta koja proživaljava arzamaski užas čuvajući majku obolelu od demencije.

Štefica Cvek u raljama života, Dubravka Ugrešić

Štefica Cvek u raljama života je knjiga koja je smešna i tužna u isto vreme. Ukoliko ste gledali film, dopašće vam se i ova duhovita knjiga, a ukoliko ga niste gledali, verujem da će nakon čitanja knjige biti na vašoj listi za gledanje. Kroz ovaj kratki roman uživaćete u avanturama Štefice, koja se u svojim dvadesetim godinama bori sa viškom kilograma i na sve načine pokušava da pronađe muškarca za sebe.

(Naslovna fotografija: Unsplash)

1 Comment

  1. Eto, cula sam za knjigu “Arzamas”, ali nisam razmisljala zasto bas taj naziv. Mislim da ce se naci na mojoj reading listi. Gledala sam film “U raljama zivota” i da, komicno i tuzno u isto vreme:)

Leave a Reply

*