LETO U GRADU 2020. #1

Kada sam prošlog leta završila sa beleškama leto u gradu, jedva sam čekala da ponovo one dođu na repertoar.

Sada, kada nam je situacija sa virusom promenila planove, ostaje samo da pronađemo način kako da provedemo što kvalitetniji dan, uz prilično ograničene mogućnosti.

Prošlogodišnje leto u gradu bilo je praćeno pesmom. Neka tako bude i ovog puta. Uz adekvatnu muzičku podlogu započinjem ovogodišnji serijal.

U poslednje vreme pažnju mi sve više privlače tekstovi o kulturi, društvu, vrednostima… Otuda i ova preporuka za čitanje. Reč je o tekstu Čaršija i kultura. Napisan na veoma interesantan način, ukazuje na uticaj (ne)kulture većih sredina na manje. Njegov autor je Sreten Dinić, a tekst je objavljen u časopisu Kultura 1968. godine.

Iako je prošlo više decenija od tada, zanimljivo je što se do danas gotovo ništa nije promenilo. Tekst se nalazi a OVOM linku.

Jedan čovek izlazi na površinu, a svi ga znaju da nema nikakve vrednosti, pa ipak mu dali mogućnost da dominira i eksploatiše celo društvo. Znači da ni to društvo nije bolje odnjega kad ne ume da razlikuje zlo od dobroga i da to društvo pati od rđavog društvenog vaspitanja, koje treba da bude predmet veće brige i pitanje sviju vaspitačkih činjenica.

odlomak iz tekst Čaršija i kultura

Za kraj ovih letnjih beleški i jedan film. Reč je mjuziklu Umetnici i modeli. Inspiracija za leto u gradu momente, malo mode, ljubavi i starog američkog filmskog humora.

Leave a Reply

*