LETO U GRADU #8

Stigosmo do poslednjih letnjih zapisa iz grada za ovu godinu. Slažem se da leto još uvek nije prošlo, ali zaokružiću priču na dva meseca. Kafenisali smo, tumarali ulicama Beograda, slušali letnju i opuštajuću muziku, malo se modno inspirisali i lenčarili uz knjige i filmove.
U tom raspoloženju završavam ovogodišnje Leto u gradu. Uz muziku, film i Andrićeve priče.
Laguna je izdala šest knjiga u kojima su tematski rasporedjene priče Ive Andrića, a jedna od njih je i ova zbirka priča o moru.
Idealna za avgustovske večeri i sabiranje utisaka od prethodna dva meseca.

 

– Izvedite čoveka iz balkanskih planina na more, i vi ste otvorili jedan opojan praznik sa radosnim svitanjem i neizvesnim sutonom. Želja za morem izgleda da se sakupljala i rasla kroz pokolenja, i njeno ostvarenje u jednoj, našoj, ličnosti žesoko je kao eksplozija. Izlazak jednog plemena na more, to je početak njegove prave istorije, njegov ulazak u carstvo većih izgleda i boljih mogućnosti. Taj odlučni čas u istoriji vrste ponavlja se svaki put u istoriji pojedinca pri prvom dodiru sa morem, samo u drugom obliku i manjem obimu.

(Ivo Andrić, Leteći nad morem)

Film Ričarda Linklejtera, Pre svitanja, svetlost dana ugledao je 1994. godine. Prati Selin i Džesi koji se upoznaju u vozu za Budimpeštu i odlučuju da zajedno sidju u Beču. Iako se nakon jedne zajedničke noći rastaju i svako odlazi na svoju stranu, ovaj film dobija svoje nastavke – Pre sumraka iz 2004. i Pre ponoći iz 2013. godine.

Ova trilogija neće leći svakome, jer nema konkretne radnje, zapleta, napetosti.. Samo dugi razgovori izmedju dvoje ljudi.

……….

Leave a Reply

*