MATA HARI: FATALNA ŽENA SA TRAGIČNIM KRAJEM

Danas je na ovom online prostoru mesto rezervisano za ženu koja je u istoriji ostala najpoznatija kurtizana koja se bavila špijunažom. Ova kombinacija deluje nekako nespojivo, zar ne? Ali, već smo se navikli da je sve moguće, tako će i ova priča u nastvaku biti praćena usponima i padovima slavne Mata Hari.

mata hari

Priča o njenom životu počinje veoma obično. Rođena je 7. avgusta 1876. godine u Holandiji. Odrasla je u imućnoj porodici i kao mala imala je sve što je želela. Otac joj je bio trgovac i trudio se da svojoj jedinici ugađa i ispunjava sve njene hirove.

Taj bezbrižan period za Mata Hari trajao je do njenih tinejdžerskih dana. Nakon smrti majke i očevog bankrota, njen život počinje da menja tok.

Već sa 19 godina Mata Hari stupa u brak sa kapetanom Rudolfom Meklaudom i zajedno odlaze u Indiju. Imali su dvoje dece koja su umrla u detinjstvu. Ovaj brak bio je daleko od savršenog i Mata Hari je često bila žrtva Meklaudovog maltretiranja. Po povratku u Evropu su se razveli i od tog momenta ona započinje svoju karijeru egzotične plesačice. Svoje kršteno ime Margareta zamenila je sa Mata Hari, imenom koje na malajskom jeziku znači sunce.

mata hari, spijunka

Bila je veoma atraktivna i talentovana za ples, zbog čega je za veoma kratko vreme postigla veliki uspeh. Nastupala je gotovo naga, njen ples bio je provokativan, a muškarci su je obožavali.

Njena karijera špijuna počinje sa Prvim svetskim ratom. Putovala je na relaciji Engleske, Francuske, Holandije i Španije. Bila je ljubavnica mnogim oficirima. Te ljubavne afere dovele su do glasina da radi kao špijun za Francusku. Međutim Mata Hari se dovodi i u vezu sa Nemcima, gde je identifikovana kao špijun H-21. To je bio povod da je uhapse 13. februara 1917. u hotelskoj sobi u Parizu i osude na smrt kao nemačkog špijuna. Streljana je 15. oktobra 1917. godine.

mata hari

To je ukratko bio život ove plesačice, ali i nakon smrti Mata Hari nije zaboravljena, a dokaz za to je činjenica da se o njenom životu i danas istražuje. Pre svega, njena uloga dvostrukog špijuna nije nikada bila potvrđena, čak se sve više govori o tome da je ona žrtvovana kako bi se prikrili propusti koje je Francuska tada činila. O njoj su napisane brojne knjige, a njen život bio je i inspiracija filmadžijama da ga ekranizuju.

KNJIGA + FILM

paolo koeljo spijunka

Jedina literatura koju sam čitala o životu Mata Hari je knjiga Špijunka, koju je napisao Paolo Koeljo. Lagan za čitanje, ovaj roman će vam približiti sve pikantne detalje iz života kurtizane.

Kada je u pitanju film, takođe imam samo jednu preporuku. U pitanju je crno-bela drama iz 1931. godine sa Gretom Garbo u ulozi Mata Hari.

Leave a Reply

*