MATA HARI: FATALNA ŽENA SA TRAGIČNIM KRAJEM

Danas je na ovom online prostoru mesto rezervisano za ženu koja je u istoriji ostala najpoznatija kurtizana koja se bavila špijunažom. Ova kombinacija deluje nekako nespojivo, zar ne? Ali, već smo se navikli da je sve moguće, tako će i ova priča u nastvaku biti praćena usponima i padovima slavne Mata Hari.

Priča o njenom životu počinje veoma obično. Rođena je 7. avgusta 1876. godine u Holandiji. Odrasla je u imućnoj porodici i kao mala imala je sve što je želela. Otac joj je bio trgovac i trudio se da svojoj jedinici ugađa i ispunjava sve njene hirove.

Taj bezbrižan period za Mata Hari trajao je do njenih tinejdžerskih dana. Nakon smrti majke i očevog bankrota, njen život počinje da menja tok.

Već sa 19 godina Mata Hari stupa u brak sa kapetanom Rudolfom Meklaudom i zajedno odlaze u Indiju. Imali su dvoje dece koja su umrla u detinjstvu. Ovaj brak bio je daleko od savršenog i Mata Hari je često bila žrtva Meklaudovog maltretiranja. Po povratku u Evropu su se razveli i od tog momenta ona započinje svoju karijeru egzotične plesačice. Svoje kršteno ime Margareta zamenila je sa Mata Hari, imenom koje na malajskom jeziku znači sunce.

Bila je veoma atraktivna i talentovana za ples, zbog čega je za veoma kratko vreme postigla veliki uspeh. Nastupala je gotovo naga, njen ples bio je provokativan, a muškarci su je obožavali.

Njena karijera špijuna počinje sa Prvim svetskim ratom. Putovala je na relaciji Engleske, Francuske, Holandije i Španije. Bila je ljubavnica mnogim oficirima. Te ljubavne afere dovele su do glasina da radi kao špijun za Francusku. Međutim Mata Hari se dovodi i u vezu sa Nemcima, gde je identifikovana kao špijun H-21. To je bio povod da je uhapse 13. februara 1917. u hotelskoj sobi u Parizu i osude na smrt kao nemačkog špijuna. Streljana je 15. oktobra 1917. godine.

To je ukratko bio život ove plesačice, ali i nakon smrti Mata Hari nije zaboravljena, a dokaz za to je činjenica da se o njenom životu i danas istražuje. Pre svega, njena uloga dvostrukog špijuna nije nikada bila potvrđena, čak se sve više govori o tome da je ona žrtvovana kako bi se prikrili propusti koje je Francuska tada činila. O njoj su napisane brojne knjige, a njen život bio je i inspiracija filmadžijama da ga ekranizuju.

KNJIGA + FILM

Jedina literatura koju sam čitala o životu Mata Hari je knjiga Špijunka, koju je napisao Paolo Koeljo. Lagan za čitanje, ovaj roman će vam približiti sve pikantne detalje iz života kurtizane.

Kada je u pitanju film, i tu imam samo jednu preporuku. U pitanju je crno-bela drama iz 1931. godine sa Gretom Garbo u ulozi Mata Hari.

Leave a Reply

*