MUF: ZABORAVLJENI ZIMSKI AKSESOAR

Ukratko: Muf je grejač za ruke, u obliku valjka, otvoren na krajevima, izradjen od različitih materijala.  

Iako deluje interesantno, ovaj modni detalj ćete teško ugledati na nekom prolazniku na ulici. Pre svega, tu je nepraktičnost, jer su ruke “zarobljene” u njemu. 

muf

Nedavno smo ćaskali o neobičnim džemperima koji su bili hit 80ih, ali kako su nam dani sve hladniji, prelazim na nešto topliji modni detalj koji će u današnje vreme samo oni modno hrabriji poneti. Naravno, ukoliko ga Zara i njoj slični modni brendovi uvrste u svoju ponudu, muf će postati sasvim običan aksesoar.

Pojavili su se sredinom 16. veka. Od veoma malih u koje samo šake mogu da stanu, pa sve do onih prevelikih, u koje stane polovina ruke. U početku su bili pretežno od krzna. Kako nisu svi mogli sebi da priušte da novac daju za skupocene mufove, počeli su da ih izradjuju od druhih tkanina (što se krznarima nije svidelo, jer su im prihodi zbog toga opali).  Da bi priuštile sebi krzneni muf, žene su se snalazile na različite načine, a najčešće bi ih same izradjivale od starog krznenog kaputa koji je bio zreo za bacanje.

Nasuprot “običnim” ženama, dame iz bogatih porodica, princeze, kraljice… su svoje ukrašavali i skupocenim dragim kamenjem ili vezom. U 17. i 18. veku mufove su počeli da nose i muškarci, medjutim kasnije je je taj modni detalj bio rezervisan samo za žene, sve dok u 19. veku nije “izašao iz (svakodnevne) mode”. Interesantno je da se sredinom 1940-ih godina ponovo nakratko pojavio kao dodatak na motorciklima, kako bi vozačima bilo toplije i udobnije tokom hladnih zimskih dana. Craig Vetter, dizajner motora, 1970-ih je osmislio Hippo Hands, takozvani muf za motore.

Dizajneri visoke mode ih, uglavnom, i danas svrstavaju u svoje jesen/zima kolekcije. Ukoliko biste želeli da u svoje zimske kombinacije svrstate i jedan muf, na internetu ćete pronaći brojne DIY projekte i savete kako da sami na veoma jednostavan način napravite ovaj zimski ukras za ruke.

.

Leave a Reply

*