NEOBIČNI MUZEJI KOJI ĆE VAM PRIVUĆI PAŽNJU

Muzeji su mahom, usled vanrednog stanja koje nas je zadesilo, još uvek zatvoreni. Nađe se tu i tamo neki koji je otvorio svoja vrata, ali uz obavezne maske, rukavice i svu propratnu opremu, užitak nije kompletan. Zbog toga, odlučila sam da malo bazam internetom i pronađem muzeje koje do sada nisam posetila. Na svom online putu pronašla sam dosta neobičih, ali i bizarnih muzeja. Neke od njih vam danas preporučujem.

Muzej toaleta

Kako vam zvuči iedeja o muzeju u kom su izložene WC šolje? Ukoliko se nadjete u Nju Delhiju, imaćete jedinstvenu priliku da se upoznate sa istorijom kanalizacije. Međutim, dok ne odete tamo, imate priliku da online zavirite u ovo mesto.

Muzej minijaturnih knjiga

Selimo se u azerbejdžansku prestonicu Baku, gde nas čeka jedan simpatičan muzej. Preko 6000 minijaturnih knjiga koje su izložene, pripadaju kolekciji Zarife Sahalove, koja ih je skupljala preko 30 godina.

Muzej loše umetnosti

Sada se selimo u muzej gde, sudeći po naslovu, možete pronaći samo lošu umetnost. Da bi neka slika bila izložena ovde, mora biti toliko loša da je niko ne primećuje.

Muzej kutija za užinu

Šarenilo i dezeni kutija izloženih u muzeju instant će vas vratiti u detinjstvo. Gospodin Alen Vudal počeo je da skuplja ove predmete krajem 20. veka, a sada njegova kolekcija broji na stotine najrazličitijih kutija.

Muzej prekinutih veza

Ovaj neobičan muzej nalazi se u Zagrebu. Sam koncept ovog mesta je veoma zanimljiv. Trenutno sadrži preko 4000 predmeta, koje su ljudi širom sveta donirali muzeju nakon što su prekinuli neuspešnu vezu.

Muzej kose

Sada prelazimo u Tursku, gde se nalazi Muzej kose. Bizarno zvuči, zar ne? Za ovo mesto zaslužan je umetnik Čez Galip, koji je još 70-ih poečeo sa prikupljanjem pramenova kose, a do sada ih ima preko 15000 u kolekciji.

Muzej šibica

Za kraj, tu je jedan muzej koji se nalazi u Srbiji. Jednom prilikom sam se uputila u Sremske Karlovce kako bih obišla ovo mesto, ali na moju žalost muzej nije radio. Svakako planiram ponovo da se uputim tamo, a na mom spisku nalazi se još muzeja u Srbiji koje bih želela da obiđem. Ali, o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Leave a Reply

*