ONLINE BELEŠKE #31

Dugo nismo imali online beleške i vreme je da početak novog meseca i nedelje rezervišem upravo za njih. Ova kiša koja nikako ne najavljuje predstojeće leto je prilično dosadna, ali tu je mali miks sitnica sa interneta koje će vam prekratiti vreme i (nadam se) inspirisati vas.

1. ČAROBNJAK IZ OZA, FILM IZ 1910.

Ove beleške započeću jednim filmom koji traje svega 10-ak minuta. Verujem da je svima poznata verzija filma Čarobnjak iz Oza (1939) sa Džudi Garland u glavnoj ulozi. Međutim, gotovo dve decenije pre njega snimljen je kratkometražni nemi film.

2. AUGUSTUS JANSSONS I NJEGOVA UMETNOST

(LINK)

Augustus Janssons rođen je 1866. godine. Za Queen City Publishing radio je od 1903. godine, a već tada bio je poznati dizajner i ilustrator, čiji su radovi bili prilično inovativni za to vreme. Osim što je kreirao marketinške postere, bio je ilustrator, dizajner posuđa, a i njegove razglednice bile su prilično popularne (njih možete pogledati OVDE).

3. KVIZ – ČIJI SU BRKOVI?

Za kraj jedna online razbibriga. Na sajtu mentalfloss.org možete pronaći mnoštvo zanimljivih kvizova, a ja sam vam za ove online beleške izdvojila proveru znanja – slavne ličnosti i njihovi brkovi.

Leave a Reply

*