PETPARAČKE PRIČE: MODA I FILM

Petparačke priče (Pulp Fiction, 1994) verovatno zauzima prvo mesto kada je popularnost Tarantinovih filmova u pitanju. Film je dobio naziv po šund časopisima i kriminalističkim romanima koji su izlazili sredinom 20. veka. Bili su poznati po veoma slikovitim opisima nasilja i dijalozima bez previše smisla.

petparačke priče

Glavna ženska uloga pripala je Umi Turman, a bela oversized košulja i bob frizura obeležili su modu 90-ih. Naravno, Mia Valas je i danas modna inspiracija mnogima.

Interesantna priča u vezi sa filmom je da je Uma Turman prvo odbila ulogu Mie, medjutim Kventin Tarantino je toliko želeo da ona gluma da joj je preko telefona čitao scenario sve dok nije promenila mišljenje.

petparačke priče

Čuvene crne pantalone prvobitno nisu bile zamišljene da budu do članka. Dizajnerka Betsi Hajman (Betsy Heimann) je dodatno skratila pantalone, jer je Uma Turman visoka 1,82m i sve pantalone su joj bile kratke. Tako su došli do rešenja i ova dužina je do danas ostala popularana u modnom svetu.

U intervjuu sa Betsi koji je objavio magazin Vouge, dizajnerka je objasnila zbog čega se opredelila za ovu modnu kombinaciju. Dakle, Mijin lik je bio zamišljen da i ona, bez obziran na luksuz u kome živi, bude loša devojka. Upravo da bi je uklopila u taj svet i učinila jednakom sa muškom ekipom, odlučili su da Mia ponese mušku kombinaciju, ali na ženski način.

(fotografije: secene iz filma Petparačke priče)

1 Comment

Leave a Reply

*