PRAZNIČNI FILMOVI: CRNO BELI BOŽIĆ

praznicni filmovi

Decembar je uglavnom rezervisan za filmske maratone sa prazničnom tematikom. Svake godine iznova otkrijem neki novi film, koji bude pravo osveženje kada je filmski program u pitanju. Da li i vi želite da obogatite svoju listu? Nema problema! Danas sa vama delim pet ostvarenja, pravih klasika kada su u pitanju praznični filmovi, u kojima ćete uživati i razbiti monotoniju ovog prazničnog šarenila.

DOGODILO SE NA PETOJ AVENIJI (1947)

Počeću od filma koji je bio glavni krivac da se zainteresujem za crno bele praznične filmove. Prvi je bio koji sam pogledala i zbog toga mi je jedan od najdražih prazničnih filmova.

Majk O Konor svake godine za Božić odlazi na Floridu, ne sluteći da svoju vilu na Petoj aveniji ustupa beskućniku kome to postaje privermeni dom i spas tokom praznika. Medjutim, jedne godine beskućniku će društvo praviti neobična skupina..   Prvo mu se pridružuje Džim koji se doseljava kod njega u vilu, a nakon njega sledi još novih privremenih stanara, medju kojima se igrom slučaja zadesila i O Konorova ćerka, koja je u vilu došla sa namerom da tu provede praznike.  Njenim dolaskom ova priča se zahuktava, jer niko od stanara ne zna njen identitet. Ubrzo joj se pridružuje i otac za koga svi privremeni stanari vile veruju da je na Floridi…

HOLIDEJ IN (1942)

Džim, Ted i Lila su trojac koji je veoma uspešan u show biznisu. Umoran od takvog životnog tempa, Džim odlučuje da se povuče i presli na periferiju sa svojom verenicom Lilom. Medjutim, nakon što saznaje da se Lila upustila u ljubavnu vezu sa Tedom, ostaje sam i kreće u avanturu otvaranja noćnog kluba koji radi samo tokom praznika. Ubrzo mu se pridružuje Linda, talentovana devojka koja će u Holiday Inn gostionici nastupati sa njim.  U jednom od tih nastupa Džimovi poslovni partneri primećuju Lindu i oduševljeni njom žele da je odvedu u Holivud. Džimu se ta ideja ne dopada i na sve načine pokušava da je sakrije od njih…

PRODAVNICA IZA UGLA (1940)

Radnja filma uglavnom je smeštena u prodavnici poklona i suvenira, gde su izmedju ostalih, zaposleni Alfred – dugogodišnji i najbolji radnik, koji očekuje napredak u svojoj karijeri i Klara, novopečena prodavačica koja se apsolutno ne simpatiše sa svojim iskusnijim kolegom. Priča postaje zamršena kada Alfred shvati da je Klara zapravo anonimna devojka sa kojom već duže vreme razmenjuje ljubavna pisma..

BOŽIĆ U KONEKTIKATU (1945)

Ona je sjajna kuvarica, divna majka i žena, koja svoje recepte objavljuje u magazinu gde sa čitaocima deli i zanimljive detalje iz svog idiličnog života na imanju. Ona je Elizabet Lejn, spisateljica koja živi u Njujorku i dolazi u nezavidnu situaciju da lik savršene domaćice, kako se predstavljala i svom šefu, mora da pokaže na delu. Nespretna u kuhinji, neudata gradska devojka pokušava da sačuva svoj posao, ali joj u tome odmaže čitalac-fan koji dolazi na njeno imanje.  Naravno, stvari postaju uzbudljivije kada se Lejn, sveže verena, zaljubljuje u svog čitaoca.. I on u nju, naravmo…

BOŽIĆNA PRIČA (1951)

Klasik medju prazničnim filmovima morao se naći na ovoj listi. Čuvena Dikensova Božićna pesma smeštena u crno beli format. 
Iako je snimano više verzija ove božićne priče – što filmskih – što animiranih – na mom filmskom spisku našla se ova verzija, stara nekoliko decenija.

Na Youtube-u su i neki od ovih filmova dostupni za gledanje, a ukoliko ste upali u praznično raspoloženje, tu je i praznična play lista.

(Naslovna fotografija: scena iz filma Holidej in)

Leave a Reply

*