PROVEDITE DAN U BEOGRADU (OD KUĆE)

Kako bi izgledao vaš online dan u Beogradu?

Verujem da su svi drugačije zamišljali da provedu ovaj period. Ipak, kako je zdravlje (verujem) svima prioritet, nije na odmet orijentisati se na zabavu kod kuće. Zbog toga, danas za vas imam jednu šetnju kroz Beograd, ali u njoj ćete uživati iz svog doma.

Pripremite se za jedan dan u Beogradu, na malo drugačiji način.

Jutarnja Kafa uz Duška Radovića…

Dan započinjemo uz Duška Radovića. Ritual jutarnjeg kafenisanja upotpunite upravo njegovim čuvenim aforizmima.

Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno.

Prošetajte do Narodnog muzeja…

Virtuelna izložba Moja sasvim nova verzija sadrži 33 rada koja su kreirali studenti Filozofskog fakulteta. Onisu tokom trajanja pandemije, u okviru muzeologije, započeli ovaj projekat. ideja je da stvore svoje verzije odabranih muzejskih eksponata.

Narodni muzej otvoren je za radove kreativaca, te tako i vi možete učestvovsti u ovom sjajnom projektu, a više o tome, kao i radove koji su do sada objavljeni možete pronaći na njihovom sajtu.

RUČAK U KAFANI RUDNIČANIN

Vreme je za pauzu. Ručaćemo u kafani Rudničanin na Slaviji. Online šetnja nam dozvoljava da zavirimo u prošlost i da osetimo duh starog Beograda, što u realnim uslovima ne bismo mogli. 

Ova kafana nalazila se na uglu ulica Kralja Milana i Beogradske. Pred početak Drugog svetskog rata, trgovac Vlada Mitić imao je plan da umesto ove kafane podigne robnu kuću, zbog čega je Rudničanin srušena. Od tada ova površina nosi naziv Mitićeva rupa.

ŠETNJA SKADARLIJOM…

dan u beogradu

Nastavljamo u duhu starih kafana, te šetamo Skadarlijom. Čuvena boemska četvrt nalazi se u samom centru Beograda. Zbog lokacije (u blizini nalazi se Narodno pozorište), ovde su krajem 19. i početkom 20. veka živeli pre svega glumci, ali nije manjkalo ni drugih umetnika poput pisaca, slikara, pesnika…

Iako doživljaj nije isti kao kada ste negde uživo, isprobajte prednosti Google mape i prošetajte ovom ulicom, uživajte u lepim građevinama, zavirite u neku kafanu i popijte nešto kako biste se osvežilli za nastavak naše ture.

DAN U BEOGRADU ZAVRŠAVAMO U FRANCUSKOJ ULICI…

Ovaj dan u Beogradu završavamo na adresi gde su se okupljale najveće legende sa ovih prostora. Dok tražite idealan film za večernji odmor od duge šetnje, bacite pogled na pričicu o Klubu knjiženika.

Ovu turu završavamo ovde, u Francuskoj ulici. Nadam se da ste uživali ovom virtuelnom šetnjom.

(fotografija Beograda: Unsplash)

4 Comments

  1. Upravo mi je jutro pocelo uz divnog Duska! Predivna je ova setnja, sada cu natenane da razgledam ovu izlozbu.
    Pozdrav,
    Marija

Leave a Reply

*