PROVEDITE DAN U BEOGRADU (OD KUĆE)

Imali ste planove za vikend? Preporuka da tokom ovog perioda što više boravimo kod kuće ne pada svima lako, ali moramo biti disciplinovani i pridržavati se propisa. Zbog toga, potrudite se da što više sedite kod kuće, a u nastavku je predlog kako da se prošetate Beogradom online

Jutarnja kafa uz Duška Radovića…

Verujem da su svi čuli bar deo aforizama Duška Radovića, ali nije na odmet podsetiti se kako su se u Beogradu budili 80-ih. Skuvajte prvu jutarnju kafu i uz gospodina Radovića započnite dan uz pozitivne misli, bez panike i stresa.

Šetnja do Narodnog muzeja

Razbudili ste se? Vreme je za šetnju do Narodnog muzeja, gde nas čeka izložba Ivana Meštrovica. U pitanju su skulptutre iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu. Ova izložba otvorena je u decembru 2019, ali ukoliko niste imali prilike da je obiđete, učinite to sada virtuelno.

Ručak u kafani Rudničanin

Vreme je za pauzu. Ručaćemo u kafani Rudničanin na Slaviji. Kao što vidite, online šetnja nam dozvoljava da zavirimo u prošlost i da osetimo duh starog Beograda, što u realnim uslovima ne bismo mogli. 
Ova kafana nalazila se na uglu ulica Kralja Milana i Beogradske. Pred početak Drugog svetskog rata, trgovac Vlada Mitić imao je plan da umesto ove kafane podigne robnu kuću, zbog čega je Rudničanin srušena. Od tada ova površina nosi naziv Mitićeva rupa.

Šetnja Skadarlijom

Nastavljamo u duhu starih kafana, te šetamo Skadarlijom. Čuvena boemska četvrt nalazi se u samom centru Beograda. Zbog lokacije (u blizini nalazi se Narodno pozorište), ovde su krajem 19. i početkom 20. veka živeli pre svega glumci, ali nije manjkalo ni drugih umetnika poput pisaca, slikara, pesnika…
Iako doživljaj nije isti kao kada ste negde uživo, isprobajte prednosti Google mape i prošetajte ovom ulicom, uživajte u lepim građevinama, zavirite u neku kafanu i popijte nešto kako biste se osvežilli za nastavak naše ture.

Vreme je za pozorište

Nakon šetnje Skadarlijom i kratkog predaha u nekoj od kafana, došlo je vreme za pozorište.
O Narodnom pozorištu smo već pričali, ali pored njega, tu je i Atelje 212, pozorište koje takođe prikazuje predstave online, a večeras je na repertoaru predstava Ranjeni Orao, sa početkom u 21 čas.

Veče u društvu Olje Ivanjicki

I evo nas, stigosmo do kraja današnje šetnje. Fond Olje Ivanjicki je za sve nas obezbedio besplatno preuzimanje knjige Olja Ivanjicki – Vodič. Još jedan od načina kako da kvalitetno provedete svoje vreme u kući.
Sjajna knjiga koja vas vodi kroz život i umetnost jedne od naših najznačajnijih slikarki. 
Za sve one koji bi kljigu čitali sutra, kad se malo odmore od ove naše ture, mogu u međuvremenu pogledati i neku od emisija u kojima je ona bila gost.
Stigosmo do kraja današnje šetnje. Bez lutanja po radnjama, bez kupovina i trošenja novca. Samo posmatranje Beograda kroz ličnosti koje su ga činile posebnim, zavirivanje u prošlost i šetnja po najlepšim delovima prestonice… i sve to sa distance i od kuće.

*Naslovna fotografija preuzeta sa sajta Unsplash

Leave a Reply

*